Autor: 021

Novi Sad
19.08.2019.
01:29 > 13:40
Manifestacija "Dani bunjevačke kulture" održače se od 21. do 23. avgusta u klubu "Tribina mladih" Kulturnog centra Novog Sada.
  • Hercegovac

    21.08.2019 15:49
    Počela je kampanja
    Mi zapadni Hercegovci sa Široka Brijega, znamo da su Bunjevci korijenom naša ostrvska hrvatska braća i nek živi tisućljetna bratska veza.Bok!
  • ex chapman

    21.08.2019 09:05
    @Hej salasi
    hajde molim te ti me nauči logici. kad nisu uspeli profesori na Kembridžu!
    logika nalaže npr. da ti u svom izlaganju Bunjevce svrstavaš u niže slojeve stanovništva; da ti je jadno što Bunjevci žele da imaju Hrvatski pasoš a da ti nije jadno što su Hrvati svojedobno masovno želeli npr. argentinski pasoš :)
    nacionalna svijest je već bila uveliko budna u Europi kada su se mali i primitivni narodi Balkana sjetili da postoje! o Englezima neću ni da govorim
    a logično je i to da apsolutno ništa ne znači činjenica da su Vojvodina i Hrvatska bile u istoj državi u vrijeme toga nacionalnog preporoda! (ovo je bio SARKAZAM, Čarli :)
    tačno se vidi kad je neko indoktriniran i naučen da ponavlja jednu istu mantru a nema razumevanje ni za osnovne pojmove onoga o čemu govori!
  • M

    21.08.2019 00:32
    Hej Salasi
    Majstore,ne skreci sa teme.Citaj istoriju i videces kako su Bunjevci nazivani u Ugarskoj.
  • Hej salasi

    20.08.2019 17:19
    M@, ma bravo majstore, slazem se potpuno s tobom. I u Hrvatskoj postoje samo pravoslavni Raci, Srba nema. :) ex chapman@, imas problema s elementarnom logikom. Naime, to sta su HR i Vojvodina bile u istoj drzavi u 19' stoljecu nista ne znaci, naime Vojvodina nije obuhvacala Hrvatski narodni preporod, pa tako ni Backe Bunjevce sa sjevera Backe. Iasto tako ni nacionalna svijest u to vrijeme nije bila izrazena kod nizih slojeva stanovnistva, ili se tek pocela buditi, ne samo na prosturu AU monarhije, vec u citavoj Europi. Tako da taj zaostatak koji su Bunjevci prosli u odnosu na ostatak Hrvatske populacije u Trojednoj kraljevini, uz nacionalisticku politiku Beograda s kraja 80' godina 20' stoljeca pa do dana danasnjeg ( uz male pauze relativno povoljne klime ) je dovelo do toga da danas imamo na sjeveru Backe jedan narod podijeljen na dva etnosa. Ono ste je jako smijesno i tuzno u isto vrijeme je to da mnogi od tih Bunjevaca stoje u redu za Hrvatsku putovnicu u Konzulatu RH u Subotici. Ujutro Bunjevci, popodne bunjevacki Hrvati. Pomalo me zalosti ovoliki broj minusa koji su ostavili na moj komentar citatelji Radija 021.
  • ex chapman

    20.08.2019 12:47
    @Hej salasi
    o kakvoj ti odvojenosti od matice u 19. vijeku pričaš? pa Hrvatska i Vojvodina su u u to vreme bile u istoj državi. samo što su u 19. vijeku Hrvatski nacionalisti bili suviše zauzeti pretvaranjem Srba i drugih naroda u Hrvatskoj u Hrvate, da bi se bavili "najlipšom granom Hrvatskoga naroda"! prvo da etnički homogenizujemo Trojednu Kraljevinu, pa ćemo onda po "nacionalnom principu" da bacimo oko i u druge pokrajine!
  • ex chapman

    20.08.2019 10:22
    hej Hrvati
    u Vojvodini Bunjevci bar imaju pravo da budu šta hoće - Hrvati ili Bunjevci ili šta bilo! u Hrvatskoj Bunjevci moraju da budu Hrvati. o Srbima i njima sličnim "nižim rasama" ovde nećemo raspravljati! ono što je ovde problem je što neko LAŽE da su Bunjevci nekakva srpska šovinistička izmišljotina kojom se želi "cijepati hrvatsko nacionalno biće". Bunjevci postoje mnogo duže nego što postoji srpski nacionalizam, mnogo ranije nego što je Vojvodina ušla u sastav Srbije. kome se istina ne sviđa može da misli šta hoće, ali nije lepo LAGATI!
    pitanje da li su Bunjevci Hrvati ili nisu treba da reše sami Bunjevci - bez uplitanja Hrvata ili Srba! ali pre svega Hrvata, jer se Srbi nikada nisu ni uplitali u to pitanje, kao što ne bi ni trebalo!
  • M

    20.08.2019 00:20
    Hej salasi,V
    Nemojte,molim vas,menjati istoriju.Bunjevci nisu Hrvati.Oni su poseban Slovenski narod sa prostora Bosne,Dinare.Madjari su ih nazivali katolickim Racima,tako da nema govora da su Hrvati.Da bi unistili Bunjevacki etnos,komunisticke vlasti su donele zakon kojim se Buvevac mogao izjasnjavati kao Hrvat i to je bilo 1945.g.Citajte istoriju!!!
  • V

    19.08.2019 22:37
    Bez uplitanja
    Srbija se ne bi smela uplitati u to kako se bilo ko izjasnjava.
    Bunjevci jesu Hrvati, osim onih pojedinavnih Bunjevaca koji se ne osecaju tako. Svako ima pravo izjasniti se shodno osecanjima.
    Sve drugo je jako problematicno i obice se o glavu onima koji namecu.
  • Hej salasi

    19.08.2019 19:22
    Sta drugo ocekivat od radikalske vlasti, nego da Bunjevce predstavlja kao poseban narod. Onda se nemojte cuditi kada Hrvatska vlast bude Srbe u HR predstavljala kao Race. Oko za oko, zub za zub, kako se ono kaze. Meni je jasno da su Bunjevci zivjeli odvojeni od svoje matice u tadasnjoj Ugarskoj i da su bili van Hrvatskog narodnog preporoda u 19' vijeku, kao da su od strane vlasti u Srbiji s kraja 80' ih i devedesetih godina pa do dana danasnjeg poticani da se ne izjasnjavaju kao Hrvati, a oni su da bi im bilo lakse zivjeti i djelovati u sredini odakle poticu, to i prihvatili. Sve skupa to nije dobro po odnose izmedju Hrvatske i Srbije. Kako piva Zvonko Bogdan, ' vasa je grana, mala a'l je fina'. I Zvonko se ne izjasnjava kao Hrvat iako je svima jasno da on to je, vec kao Bunjevac, da ne bi imao problema u Srbiji, jer je popularan svugdje po Srbiji. Ima takvih obrnutih primjera i u Hrvatskoj, i to je zalosno. Svakako dodjite i upoznajte se s ikavicom, bilo, lipo, mliko, itd... s kulturom i obicajima te grane sa sjevera Bačke :) Lp i pozdrav svima u NS u :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna